fbpx
Menu & Search

Diplomata sa dalekog istoka

Diplomata sa dalekog istoka

Danas, Kina je jedno od vodećih svetskih automobilskih tržišta koje se konstantno uvećava i diktira trendove čak i najeminentnijim proizvođačima. Tako, BMW i Mercedes-Benz zbog kineskih kupaca proizvode Seriju 3 ondnosno C-Klasu sa produženim međuosovinskim rastojanjem, ali situacija je bila drastično drugačija pre nekoliko decenija. Naime, tadašnji produženi Mercedesi pripadali su serijama W114/W115 i W123 i bili su namenjeni hotelima i diplomatskim predstavništvima. U isto vreme, u Kini je bilo prosto nemoguće imati sopstveni automobil. Ipak, ambasade na zapadu su morale imati svoj vozni park i tako je jedna dugačka crna V123 limuzina stigla u SFRJ.

Ovaj W123 iz 1985. godine je naručen direktno iz fabrike u verziji 250 sa manuelnim menjačem i pogoni ga redni šestocilindrični motor zapremine 2.5l sa četvorogrlim karburatorom. Njegov sadašnji vlasnik Miroslav je napomenuo da je to jedan je od 5200 napravljenih produženih W123, te da je prilikom naručivanja, od opreme dobio Becker muziku, elektronsku antenu i klimu, ali ne i električne podizače prozora. Tablice koje je nosio bile su BG-88-A08 i vožen je do 1998. kada je na licitaciji prodat: „Vlasnici su ga držali u garaži dvadeset godina, ja sam ga kupio od njih i proveo godinu dana sređujući ga.“ Radovi su obuhvatali sređivanje sitnih detalja i klime koja dugo nije radila, a neki od tih detalja bili su iznenađujuće teški za pronaći. Budući da je karoserija ovog automobila drugačija od regularne W123, pojedine lajsne su jedinstvene i samim tim retke. Zadnja leva lajsna je tako došla iz Bangladeša, dok su ratkapne za felne od 15 inča takođe dugo tražene.

Kako Miroslav naglašava, vožnja je zbog dugog međuosovinskog rastojanja pomalo nepogodna u uskim gradskim ulicama, ali nakon inicjalnog navikavanja ne predstavlja nikakav problem. Još jedna specifičnost ovog Mercedesa jeste zadnji nivelirung, opcija koja čini da putnici na zadnjem sedištu praktično plivaju tokom vožnje. Automobil je registrovan za osmoro, sa sklopivom srednjom klupom iz dva dela. Zbog nestandardne dužine, Miroslav je dvaput razmislio o kupovini ovog automobila, ali je njegova garaža srećom bila dovoljna da udomi limuzinu dugu preko 5.3m.

Veliki crni Mercedes nikoga ne ostavlja ravnodušnim, što Miroslav primećuje prilikom svake vožnje. Ipak, jedna grupa ljudi najtoplije reaguje kada vidi automobil u prolazu: „Stariji pioniri redovno mašu, a neki mi i salutiraju i to je najzanimljiviji deo vožnje.“ Iako ovaj crni Mercedes-Benz nema veze sa Titom, prva asocijacija nekako uvek bude doživotni predsednik SFRJ i njegovi 600 Pullmani.

U zasluženoj penziji, ovaj dugački Mercedes zahvaljujući Miroslavu sada ponovo sija punim sjajem. U svom radnom veku, on je služio pod crvenom zastavom sa pet žutih zvezda, a danas sa trobojkom i petokrakom na jarbolu, on podseća na vremena kada je automobilska industrija bila mnogo jednostavnija.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments