fbpx
Menu & Search

37. Internacionalni NSU skup – Nemačka 2017.

37. Internacionalni NSU skup – Nemačka 2017.

Samo je jedan poziv bio dovoljan da odlučim poći proteklog vikenda na godišnji evropski skup NSU oldtajmera, koji se ovaj put održao u Njemačkoj. Znajući za moju ogromnu ljubav prema automobilima izašlim iz te fabrike, a posebno prema modelu 1000, moj prijatelj Denis iz Slovenije, i sam ljubitelj i vlasnik više NSU vozila, mi je učinio neizmjerno zadovoljstvo da sam konačno mogao vidjeti uživo cijelu gamu ove izuzetne, ali, nažalost, davno ugašene marke.

37. po redu NSU skup je održan u malom mjestu Waging am See, nedaleko od granice sa Austrijom. Klubovi organizatori Ro 80 Club International e.V. i NSU Prinz IG Rosenheim su odradili zaista fantastičan posao i uspjeli okupiti oko 900 gostiju sa 300 automobila i 150 motora i bicikala, pristiglih iz Njemačke, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske, Velike Britanije, Irske, Norveške, Švedske, Danske, Poljske, Švajcarske, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Oko polovine gostiju se odlučilo na višednevni boravak u kampu, jer zvanično susret uvijek traje od čertvrtka do nedelje. Subota je kao što obično i kod nas biva, bila glavni dan. Nakon vožnje nekih tridesetak kilometara oko jezera na kom je bio kamp, svi učesnici su se tradicionalno poređali autima tik jedni uz druge da bi se za uspomenu napravila zajednička fotografija, a isto tako u petak i subotu veče gostima je bila priređena zabava u restoranu sa tradicionalnim njemačkim specijalitetima, pjesmama i igrama.

Inače, velika većina automobila, da ne kažem svi, je bila u izuzetnom stanju, tako da su se mogli vidjeti kao tek izašli sa trake modeli Prinz I, II i III, Prinz 4, Prinz 1000 + TT i TTS varijante, Typ 110, 1200C, Sport Prinz te Thurner RS, svi pokretani vazušno hlađenim pozadi postavljenim motorima, kao i Spider i perjanica R080, pokretani vankel rotacionim motorima. Napomenuo bih da smo na skup iz Ljubljane putovali upravo modelom R080 sa bez ikakvih problema pređenih 210000 kilometara za 42 godine, koji se i dan danas vozi i autoputem kao bilo koji novi auto, te se nadam da ću imati priliku da o ovom automobilu i samom vankel motoru jednom napišem poseban tekst, jer on ne zaslužuje negativan imidž koji ga prati. Najstarije vozilo na skupu je bilo iz 1958.godine, a najstariji dvotočkaš iz 1912.godine.

Za žal ostaje što ove simpatične, jednostavne i kvalitetne automobile ne srijećemo češće na našim prostorima, a ako ima zainteresovanih koji bi možda posjetili ovo druženje, već je određeno mjesto susreta za narednih 5 godina : 2018: Cavallino, Italija ; 2019: Möhnsen, Njemačka ; 2020: Freiamt, Njemačka ; 2021: Dover, Velika Britanija ; 2022: Nürburgring, Njemačka.

Autor teksta: Nebojša Raspopović
Autor fotografija: Nebojša Raspopović

0 Comments