fbpx
Menu & Search

Amaterski reli Mladosti, Zemun – 2017.

Amaterski reli Mladosti, Zemun – 2017.

Sa višegodišnjom tradicijom, zemunski Amaterski reli mladosti u organizaciji ASK Zemun održan je i ove godine. Iako se ne radi o klasičnom skupu starovremenskih vozila, sam naziv Reli Mladosti dolazi kao nostalgični poziv svim dobronamernim ljudima kojima druženje najviše prija uz svoje automobile. Dakle nekadašnja vremena se ovde ne računaju po vozilima, već po stavu. Iza ove ideje stoji gospodin Ica Matošević koji ulaže puno ličnog napora da bi ova manifestacija opstala, a verujte nam postoji puno razloga zbog kojih bi vredelo da je posetite.

Pre svega nije bitno kakav automobil imate jer su svi dobrodošli i to u tri klase, do 1200, do 1600, kao i preko 1600 kubika. Nakon dolaska i prijave vozača i suvozača uz kotizaciju od 1.000,00 dinara koja je uplaćena u humanitarne svrhe, vaše vozilo je smešteno u odgovarajuću klasu, dobijate broj i prateći plan relija. Došavši bez vozila ali sa foto-aparatom brzo sam našao kolegu u starom poznaniku Ivanu sa plavim Fićom 850 kome je nedostajao kopilot. Samo takmičenje izgleda ovako: Iz Icine garaže u Novogradskoj ulici u Zemunu potrebno je da dođete do platoa ispod Zemunskog keja i restorana Venecija za okruglo 15 minuta. Iako vam je potrebno solidno manje, trudite se da budete tačni. Tu vas čeka prvi ispit spretnosti koji od vas takođe zahteva tačnost i preciznost, naime prva vožnja između čunjeva testira vaše strpljenje i odmerenost jer sam test zahteva da stazu prođete za tačno 30 sekundi bez zaustavljanja.

Kada završite ovaj deo, sudije vam upisuju vreme u plan relija i možete da nastavite dalje ka drugom kraju Zemuna, u pogone fabrike Ikarbus. Nekoliko puta veći plato i neuporedivo više čunjeva odmah vam stavljaju do znanja da vas čeka nešto ozbiljniji ispit spretnosti. Potrebno je ga pređete za što kraći vremenski period, a u ovom slučaju suvozač dolazi do izražaja jer je njegovo čitanje plana trase od krucijalnog značaja da ne omašite neki čunj. Nakon obavljenog posla sledi povratak u Icinu garažu i kafić, na brzo osveženje i jedan kratak automobilski test poznavanja saobraćaja. Vreme za kafu, piće i test je ograničeno stoga čim završite sledi još jedan krug ispita sprenosti na Zemunskom keju i kod Ikarbusove fabrike.

Proglašenje pobednika i dodela pehara i nagrada jesu jedan epilog ove manifestacije, ali dobar domaći pasulj, druženje svih učesnika i lepa sećanja koja odnosimo sa ovog događaja svakako nemaju cenu. Vidimo se i naredne godine!

Autor teksta: Miloš Nikodijević
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments