fbpx
Menu & Search

4. Međunarodni skup oldtajmera u Subotici

4. Međunarodni skup oldtajmera u Subotici

Na poziv Teufika Isakovića, predsednika Međunarodnog oldtimer kluba Subotica, ovog vikenda smo se zaputili na sever Bačke, u matični grad kluba koji je na tri dana ugostio vlasnike mnogobrojnih oldtajmera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Mađarske. Njegov Rekord P2 je u petak popodne dočekivao goste koji su pristizali veseli, znajući da ih tokom naredna dva dana čekaju odlično druženje i vožnja prelepim rutama. Nažalost, nisu svi uspeli da dođu u Suboticu u svojim automobilima — Milenko je svoj Taunus ostavio kod kuće, a krenuo Zastavom 750, koja nije izdržala putovanje, te je na skup došao u suvozačevom sedištu, jedan Rolls-Royce iz Mađarske je ostao na granici zbog problema sa mađarskim probnim tablama, a ti pehovi ne mogu da se mere sa tragičnim spletom okolnosti u kom je jedna tek restaurirana Buba potpuno izgorela na putu do Subotice.

medjunarodni-skup-oldtajmera-subotica-02
Doček učesnika

Skup je otvoren uz veliku večeru i pesmu tamburaša, a program je nastavljen sutradan ujutru, kada su gosti posle odmora seli u svoje automobile i na sedišta svojih motocikala i zaputili se ka Horgošu, a potom kroz Kanjižu u Novi Kneževac, u kom su učesnici skupa imali priliku da od čuju kratko predavanje o ovoj banatskoj opštini i priču koja stoji iza plemićkih dvoraca Vojvodine. Po završenom ručku u Novom Kneževcu, kolona se vratila u Suboticu na kratak odmor, posle kog je usledila izložba ispred bazena „Prozivka“, nedaleko od Gabrić ćuprije, mesta na kom se subotički mladenci zaklinju na večnu ljubav.

medjunarodni-skup-oldtajmera-subotica-09
Opuštanje pred akciju

Kao i uvek, predratni automobili i kabrioleti su bili miljenici prolaznika svih doba, međutim, poseta jedne GAZ Čajke iz Mađarske je najviše oduševila starije posetioce koji su je zagledali sa svih strana i divili se njenom V8 motoru i dizajnu pozajmljenom od američkih automobila iz pedesetih godina. Na našu veliku žalost, Suboticu smo morali da napustimo dok je izložba još trajala, te smo propustili prijem novih članova u klub i današnja izlaganja automobila — još jednom u Subotici, a potom i na Palićkom jezeru.

medjunarodni-skup-oldtajmera-subotica-31
Predavanje o istoriji Novog Kneževca

Iako smo bili sprečeni da i današnji dan provedemo okruženi oldtajmerima, čast nam je što smo imali priliku da budemo deo ovog odlično organizovanog skupa, za kog se nadamo da će sledeće godine biti još posećeniji i veseliji!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments