fbpx
Menu & Search

Autokros kod nas

Autokros kod nas

Jedina staza za autokros u Jugoslaviji: kod Hočkog dvora na Pohorju
Foto-reportaža, Snimio: Ljubo Stojanović

Autokros je veoma omiljena grana auto-sporta u čitavom svetu, a poslednih godina sve više pristalica dobija i kod nas. U Sloveniji je već registrovano nekoliko takmičara koji su se prošle godine takmičili na priredbama u Kopru i Hočama.

Takmičari se snalaze kako znaju i sami sastavljaju vozila za takmičenje, pa je tako Karel Kasel u svoje vozilo "strpao" čak četiri motora za motokros ČZ 250
Takmičari se snalaze kako znaju i sami sastavljaju vozila za takmičenje, pa je tako Karel Kasel u svoje vozilo „strpao“ čak četiri motora za motokros ČZ 250

Marljivi sportski radnici iz AMD Pohorje Hoče, kod Maribora, su kod Hočkog dvora uredili prvu stazu za auto-kros u Sloveniji i Jugoslaviji koja u potpunosti odgovara propisima međunarodne federacije, odnosno njene komisije za autokros. Staza je dugačka 790 metara, široka 12 metara, a omogućuje da istovremeno startuje deset vozila. Lepo je trasirana na padinama brda, s prirodnim tribinama za gledaoce.

Prva takmičenja su pokazala da je interesovanje gledalaca za ovu vrstu sporta i kod nas veliko. Takmičari iz ČSSR spadaju među najboljim vozačima autokrosa u Evropi. Predstavnici ČSSR istakli su se prošle godine i na takmičenjima kod nas, a startovalo ih je čak petnaest. Na obe priredbe najbolji je bio Jaroslav v Povondra, a istakao se i naš takmičar Hotko koji je u Kopru osvojio peto, a u Hočama čak četvrto mesto.

Izvor: Avto Magazin
Broj 4. od 20.02.1979. godine, godište XIII

0 Comments