fbpx
Menu & Search

Chevrolet iz prohibicije

Chevrolet iz prohibicije

Iako Dragana pre svega poznajete kao velikog zaljubljenika u motocikle, te kolekcionara dvotočkaša iz prohujalih vremena, u zbirku vozila ovog znamenitog Pančevca nedavno je stigao i jedan automobil, Chevrolet International Sedan iz 1929. godine. U crnoj boji sa diskretnim tamnoplavim akcentima, sa žičanim felnama i oblikom karakterističnim za prve decenije automobilizma, ovaj Chevrolet se tematski savršeno uklapa u tematiku muzejske zbirke, budući da njenu okosnicu čine upravo motocikli iz predratnih godina.

Kako nam je Dragan otkrio, za dolazak ovog automobila u muzej najzaslužnija je njegova supruga Dragana: „Ona je sve inicirala, jer je puno puta kisla sa mnom dok smo putovali motociklima i zajedno smo prošli ko zna koliko stotina kiša. Pošto nas je dvaput na motociklu uhvatio veliki grad, a jednom i pravi potop, na njeno insistiranje smo odlučili da sebi pribavimo i jedan oldtajmer automobil.“ Izbor je pao na vintage automobile, to jest primerke iz dvadesetih godina, ponajviše zbog toga što su to bile siluete koje su već iščezle sa ulica u vreme kada je Dragan bio dete: „Do takvog automobila se ne dolazi lako, posebno kod nas, ali sam ga pronašao kod jednog kolekcionara u Danskoj kod koga je automobil bio preko trideset godina. On uskoro treba da dođe i poseti naš muzej.“

Pre skoro trideset godina, Draganov Chevrolet je bio restauriran od strane prethodnog vlasnika, i od tada je pažen i garažiran, što je doprinelo tome da se i danas odlično drži, bez obzira na to što mu se devedeseti rođendan polako bliži. Pod haubom, ovaj Chevrolet ima redni šestocilindrični motor sa 3200 kubika i 46 konjskih snaga. „Instalacija je na 6V“ nastavio je Dragan o tehničkim aspektima Chevroleta, „tako da ne možemo baš da se pohvalimo nekim velikim osvetljenjem, ali se razume da smo dovoljno osvetljeni. Dodatni žmigavci su stavljeni da bi se moglo upravljati u saobraćaju, ali je auto zadržao svoje vinkere koji i dalje rade.“

Na temu utisaka iz vožnje, naša sagovornica je prvo bila Dragana. „Konačno se frizura ne kvari, šminka ne razmazuje, udoban je…“ počela je uz smeh, „Svakako smo upadljiviji više nego na motociklu i ovo je prava atrakcija.“ Kao vozač, Dragan ima slične utiske, te je dodao da mu je vožnja vozila sa sličnom tehnologijom i od ranije bila poznata: „Svojevremeno sam se obučavao da vozim kamione i kamione sa prikolicama, i tu obuku sam vršio na starim kamionima. Chevrolet se vozi upravo tako, što znači da menjač nije sinhronizovan, već se brzine menjaju sa duplim kvačilom i međugasom. Tu je i predpaljenje, tako da kad se vergla treba mu dati kasnije paljenje koje se postepeno smanjuje da bi motor lakše verglao.“ U vožnji kroz Pančevo Dragan često nailazi na mahanje, slikanje i prijateljsko dobacivanje, ali kao posebnu anegdotu izdvaja jedan filmski trenutak: „Dok sam sedeo u autu i čekao ženu, neki čovek me je spazio kako stojim na ulici. Pretpostavio je da sam vedrog duha, pa je ušao na zadnja vrata i rekao ‘Molim Vas, pratite onaj auto!'“ Još lepih trenutaka u Chevroletu Dragan doživljava na svadbama, za koje iznajmljuje automobil, tako da je ovaj automobil do sada doneo mnogo pozitivne energije, ali i lepih poznanstava i druženja sa oldtajmerašima.

Kao vrlo specifičan i nesumnjivo atraktivan automobil, Draganov Chevrolet je već osvanuo i u spotovima i filmovima. Uz svadbe, upravo to je do sada dosta pomoglo da se automobil održava, ali i da se planiraju neki novi detalji, kao što su gume sa belim zidovima. Vreme će pokazati da li je ovaj Chevrolet jedan od prvih koraka u proširenju kolekcije na automobile, a do tada, Dragan će u njemu oživljavati duh razuzdanih dvadesetih i tridesetih godina, fedora šešira, najčuvenijih gangstera i nesalomivih policajaca.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. dobojman
    6 godina ago

    Eh da, pitao bih Bjelogrlića a zašto nije agažovao vlasnika ovog automobila, nego što je u filmu čija se radnja odvija dvadesetih godina, stavio automobile iz četrdesetih?! To bi bilo isto kao kada bi gledali film čija se radnja odvija pedesetih a da prptagonisti voze Golfove i Džete npr.