fbpx
Menu & Search

Druženje sa Fićom 2015.

Druženje sa Fićom 2015.

Osim u Kragujevcu, šezdeseti rođendan čuvenog Fiće obeležen je velikim skupom u Beogradu, ispred Muzeja istorije Jugoslavije. Ovo internacionalno okupljanje ljubitelja najprodavanijeg jugoslovenskog automobila u organizaciji Beogradskog udruženja Fićista i Udruženja istoričara automobilizma okupilo je preko sedamdeset vozila. Uprkos najavljenoj kiši i trenutno problematičnim međudržavnim odnosima, desetine gostiju iz Hrvatske učinilo je da plato muzeja skoro do poslednjeg slobodnog mesta bude ispunjen Fićama.

druzenje-sa-ficom-2015-76

Iako zamišljen kao skup rezervisan za jedan model automobila, i ovogodišnji događaj je ugostio nekoliko Fićinih rođaka — Fiat 600 iz Slovenije, jedan beogradski Abarth na bazi Fiata 500, nekolicinu kombija među kojima se izdvajao sanitet iz Požarevca, par Jugića, kao i dva rječka Fiata 128: jedan u Rally i jedan u Coupé karoseriji. Gotovo jednak broj Fića iz Srbije i Hrvatske pratili su poneki primerci iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali su se na skupu mogle videti i registarske tablice Poljske, Švajcarske i Nemačke. Posebnu pažnju privukao je jedini automobil sa plavim tablicama — policijski Fića, te replika trkača iz filma Nacionalna klasa u vlasništvu Italijana Đorđa Andrijana, vlasnika prve FIVA ID kartice za jednog Fiću.

druzenje-sa-ficom-2015-03

Očuvani ili restaurirani, kontraši ili obični, u fabričkom stanju ili Abartovani, ovi mali motorizatori Jugoslavije dokazali su da je preporod njihove popularnosti u punom jeku, a uspešan odziv gostiju da za dobro druženje prepreke jednostavno ne postoje.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments