fbpx
Menu & Search

Oldtajmer skup Niš – Niška banja 2015.

Oldtajmer skup Niš – Niška banja 2015.

Dešavanja vezana za oldtajmer kulturu u Srbiji su na radost svih koje ta oblast interesuje, postala sve češća. Internet je prostor i medij bez koga je danas nezamislivo funkcionisati. Ukoliko Vas interesuju informacije vezane za istoriju automobila, imate mogućnost pogledati razne strane, na sajtovima, forumima i društvenim mrežama.

Na društvenoj mreži “Facebook” od 2008. godine, već sedam godina postoji grupa Oldtimers. Oformljena je sa ciljem da okupi što veći broj ljudi koje na bilo koji način interesuje oblast starovremenskih vozila, tj. oldtajmer kulture. Druženje, razmena informacija i fotografija, prikupljanje i diskusija o istorijskoj građi iz pomenute oblasti su stvari koje članovi prate na grupi. Prilika za druženje osim u virtuelnom svetu desila se u nedelju 13.09.2015. godine na manifestaciji “Oldtajmer skup Niš – Niška banja 2015”, drugom po redu okupljanju članova grupe i oldtajmeraša iz Srbije i svih onih koji su bili zainteresovani sa svih strana.

Za razliku od prvog skupa grupe kada smo imali priliku da ugostimo 51 vozilo učesnika, broj od 46 vozila na ovogodišnjem skupu je bio zadovoljavajući, shodno većem broju pozvanih oldtajmera koji su na žalost i nas i vlasnika, a na račun krize ostali bez registracija i samim time i bez mogućnosti učešća na skupu.

46-001

Ove godine smo manifestaciju organizovali na dve lokacije, prvu u Nišu u dvorištu osnovne škole Sv. Sava, a drugi deo u na prostoru, dobro poznatom sa starih fotografija i razglednica (kod fontana ispred glavnog kupatila) u centru Niške Banje. Manifestacija je organizovana i održana uz pomoć naših suorganizatora, gradskih opština Medijana i Niška Banja.

Kolona oldtajmera je ovog puta učestvovala u paradnoj vožnji između dve pomenute lokacije. Priliku da se nakratko zaustavi na parkingu Elektronske industrije Niš, učesnici kolone imali su i za slikanje u stilu starih fotografija na kojima se vide vozila radnika iz perioda u kome je većina vozila skupa i bila aktuelna.

Oldtajmeri – stari automobili i motocikli uglavnom su izlagali vlasnici iz Niša, ali i ovog puta bilo je učesnika i iz ostalih gradova Srbije: Beograda, Blaca, Leskovca, Vranja, Knjaževca, Požarevca, a imali smo i dva učesnika sa tablicama iz Amerike i Švedske, što celoj manifestaciji daje i međunarodnu notu.

U okviru programa manifestacije posetioci su imali prilike da vide izložbu fotografija nišlije Davorina Dinića i njegove radove – fotografije pod nazivom “Saobraćajne senke starog Niša” i to u okviru oba dela skupa, a na drugom delu u prostorijama opštine Niška Banja održana je promocija knjiga gospodina Miroslava Milutinovića “Automobili i dinastija Karađorđević” i “Automobili i Josip Broz Tito 1912-1980”. Pomenuta prezentacija knjiga i izložba fotografija održana je u zgradi, tj. lepoj starinskoj kući opštine Niška Banja.

68-001

U želji da vam u ovom tekstu predstavim vozila koja smo imali prilike da vidimo na manifestaciji, pomenuću modele automobila koje možete videti i na priloženim fotografijama, a to su: Mercedes w115 220D, Zastava 101, Zastava 1300, Zastava 750, PZ, Volvo PV, VW Buba, Jeep Overlander, Jeep GPJ, Chevrolet Impala, Citroen Diana, Gs, Dsuper 5, Spaček, Mehari, Tomos Apn, T12-3, Opel Kadett C, Saab 96, Audi Super 90, Jugo 45, Mini Moris,Ford Taunus 12m, Tc3, Škoda R, VW T2, Toyota Corolla, Jawa 350, Jo-Mi, Audi 80, OpelRekord, Fiat Argenta, VW Jeeta mk1.

Posebno zadovoljstvo nas koji se u Nišu bavimo istorijom motorizacije i auto moto sporta, pričinio je Stojadinović Jovan – “Joca trkač”, čuveni niški motorciklista, trkač, mehaničar i konstruktor.

Još jedan legendarni svedok razvoja Jugoslovenske motorizacije i majstor za mehaniku automobila koji su danas oldtajmeri, Todor Ristovski “majstor Toša Makedonac” iz Knjaževca. Na kraju manifestacije, u okviru drugog dela skupa u Niškoj Banji dodeljene su i nagrade, zahvalnice, diplome i prigodna priznanja svima koji su pomogli što boljoj organizaciji. Nagrađen su za: Najstariji automobil manifestacije – Petković Nebojša za vozilo br. 6, “Jeep Ford“, iz 1940. godine; Najstariji motocikl manifestacije – Stojadinović Jovan za vozilo br. 37, “TOMOS“, iz 1957. godine; Najstariji vozač manifestacije – Stojadinović Jovan rođen 1932. godine; Učesnik iz najudaljenijeg kraja od manifestacije – Nikodijević Dragan za vozilo br. 39, „VOLVO PV 544“, iz grada Geteborg u Švedskoj; Najstariji Niški automobil – Marković Saša za vozilo br. 15, “Chevrolet Impala“ iz 1960. godine; Najstariji Niški motocikl – Vasić Zoran za vozilo br. 33, “JAWA 250“, iz 1972. godine; Trofej, Crvena Zastava“ – Stanković Vladimir za vozilo br. 26, „Zastava 750“, iz 1968. godine; Trofej „Branimir Mitrović – Flojd“ – Kačar Ljubiša za vozilo br. 19, „Zastava 750 SC“.

Koristim priliku da se u ime grupe i svoje lično zahvalim kolegi Radoju Ljumoviću iz Niša (članu organizacijonog odbora skupa), za pomoć oko organizovanja manifestacije, gospodinu Zoranu Živkoviću, gostima našeg programa gospodinu Miroslavu Milutinoviću članu UIA, i gospodinu Davorinu Diniću autoru izložbe fotografija, našem foto timu manifestacije “kreatiSima” Bojanu i Luki Iliću. Zahvaljujem se i koordinatorima skupa Jovanu Ašaninu i Nikoli Stameniću, kao i našim redarima Stamenković Dušanu, Jovanović Momčilu, Ilić Žarku, i Milošu Mitroviću, radiju “RADIO BUM 99,5 MHZ”, kao i ostalima koji su pomogali, a i svim učesnicima bez kojih manifestacija ne bi imala smisao.

Autor teksta: Nikola Vučković
Autori fotografija: Bojan i Luka Ilić

0 Comments