fbpx
Menu & Search

Dvadeset pet godina savršenosti

Dvadeset pet godina savršenosti

U nemačkom gradu Fellbach blizu Stuttgarta sedište je kompanije CMC-MODELCARS, jednog od vodećih proizvođača visokokvalitetnih modela u razmeri 1:18. Osnovali su ih pre 25 godina supružnici Herbert Nickerl i Shukao Jia, otvorili su sedište i razvojno odeljenje u Fellbachu i otvorili kompaniju za proizvodnju modela na jugu Kine. Prvi model koji je predstavljen na međunarodnom sajmu igračaka u Nirnbergu početkom februara 1995. godine bio je Mercedes-Benz SSK iz 1930. Uspeh je bio izvanredan, pa su celu seriju prodali za kratko vreme. Tako je započela priča o uspehu koja traje do danas. Trenutno CMC program uključuje 150 modela, što takođe uključuje posebne trkačke verzije pojedinačnih modela. Kao što je Mercedes-Benz SSKL koji je vozio Hans Stuck 1930. sa početnim brojem 10.

Razvoj jednog modela traje u proseku 18 meseci. U koordinaciji sa predstavnicima kompanije CMC kao i sa pojedinim fabričkim muzejima (BMW, Porsche, Mercedes-Benz…), donosi se odluka o izboru automobila koji će se proizvoditi u razmeri 1:18.

Zatim se sklopljeno vozilo nekoliko puta imitira posebnim 3D skenerom i obrađuje u posebnom računarskom programu. Stvoreni su brojni 3D crteži koji se koriste za izradu alata. Za jedan model, sedam inženjera treba oko 6 meseci da popune celokupnu tehničku dokumentaciju. Jedan CMC model sastoji se od 2000 delova izrađenih od kože, mesinga, drveta, bakra, gume, legiranog čelika i plastike.

MERCEDES-BENZ 600 PULLMAN

Ovo je najnoviji model koji je CMC prvi put predstavio na prošlogodišnjem sajmu igračaka, koji se održao od 29. januara do 2. februara 2020. u Nirnbergu. Ovaj izuzetno lep i precizno izrađen model sastoji se od 1230 delova. U martu 2019. godine prvi elementi su napravljeni u Kini i kako je vlasnik CMC-a Shukao Jia obećao kolekcionarima, neposredno pre nove godine, novi Mercedes-Benz Pullman od 1:18 bio je u prodavnicama. Sada su na sajmu predstavili i verziju Landauleta gde se platneni krov otvara pozadi. V 8-cilindrični motor i šasija su takođe izuzetno precizni. U celini, model je vrhunski napravljen u svim verzijama.

Cena modela kreće se između 800 i 1000 evra. U zavisnosti od performansi.

Mercedes-Benz 600, sa fabričkom oznakom W100, zvanično je predstavljen 1963. godine na međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu. Već sredinom pedesetih godina odeljenje za razvoj fabrike Mercedes razmišljalo je o razvoju automobila koji bi bio suštinski važan, te pokrivaju najnovija tehnička rešenja i unutrašnju udobnost kako bi zadovoljili i najzahtevnije kupce. 1960. godine završen je dizajn novog super mercedesa.

Sa 12 različitih prototipova odradili su zlu zahtevnu testnu vožnju gde su testirali sve karakteristike automobila. Izrađena su tri dizajna tela, limuzina sa četiri vrata za međuosovinsko rastojanje od 3200 mm ukupne dužine 5,54 metara, limuzina od četiri ili šest vrata sa međuosovinskim rastojanjem od 3900 mm ukupne dužine 6,42 metra i landolet sa četiri ili šest vrata (pozadi sa platnenim krovom koji se otvara).

Od 1963. do kraja proizvodnje 1981. proizvedeno je 2677 vozila. Izrađeni su i specijalni dizajni po narudžbi. Tako je, između ostalog, napravljen landeulet Mercedes 600 za papu Pavla VI u beloj boji. Automobil je bio u vlasništvu poznatih ličnosti kao što su Elvis Presley, John Lennon, Herbert von Karajan, David Bowie… Josip Broz Tito takođe je u svojoj floti imao Mercedes 600 Landaulet i Pulman modele.

Tekst Georg Gedl
Slike: CMC

0 Comments