fbpx
Menu & Search

Prototip lične vizije

Prototip lične vizije

Kao što ste do sada sigurno primetili, stranice Nasleđa u mnogome favorizuju originalnost i fabričke mere automobila koji su se u njemu našli. Međutim, jedan projekat nas je svojom realizacijom naveo da se prvi put, ali ne i poslednji, okrenemo onoj oldtajmerskoj strani koja uz restauraciju i čuvanje automobilskog nasleđa podrazumeva i njegovu modifikaciju i kreaciju. Drago je u Pregrevicu, zemunsku ulicu bogate istorije, stigao sa velikim stilom, a njegov crni pik-ap je izgledao kao Citroënov prototip koji se nikad nije ostvario.

Svojim dobrim raspoloženjem, otvorenošću i spremnošću na razgovor, Drago nas je odmah podsetio na Filipa, prvog beogradskog Spačekistu koji je podelio svoju automobilsku priču sa nama. U svet Citroënovih legendarnih vozila, Drago je ušao nešto kasnije: „Brat moje tadašnje devojke i sadašnje žene je imao Spačeka i tada mi je sve to postalo zanimljivo. Dugo sam imao žuto-crnog Čarlston Spačeka i Dijanu Dak koja nije izdržala dugo, ali sam je koristio za posao i njom prevezao sve i svašta.“ Sa prijateljima iz A kluba Beograd, Drago je odlučio da njegov sledeći Spaček bude nešto potpuno drugačije.

Bez konkretnih nacrta, ali sa velikim entuzijazmom i spremnom šasijom, radovi su otpočeti pre nekoliko godina, a njihov rezultat je u svoj svojoj lepoti stajao pred nama, presijavajući se pod jarkim zemunskim suncem. „Produžena šasija je bila spremna, a na nju smo stavili kabinu kojoj smo, za razliku od drugih sličnih projekata, podigli krov na kom smo ostavili platno.“ vodio nas je Drago kroz brojne modifikacije na svom Spačeku „Ovo što vidite iza B stuba su, skraćena zadnja vratanca bez brave koja ostavljaju mali prtljažni prostor iza sedišta.“ Praktična rešenja na Dragovom Spačeku nisu se završila na tome. Zadnje staklo pikapa došlo je sa krova jednog Peugeota, a njegovo otvaranje ili potpuno spuštanje značajno poboljšava ventilaciju kabine.

Zbog gotovo nedostupne rebraste haube, ali i dodatnih limarskih zahvata koji bi celu prepravku učinili još komplikovanijom, odlučeno je da rezervni točak u udubljenom poklopcu motora, kao detalj koji podseća na Sahara 2CV, ostane na originalnoj haubi. Citroënove čelične felne su proširivane, a na njima stoje gume koje odgovaraju Smartu. Na kraju, sanduk koji ovog Spačeka čini posebnim izrađen je od tikovine, otvara s sa gornje i zadnje strane i njegov izgled je upotpunjen starinskim šarkama. Za razliku od Dijane, ovaj Spaček neće prenositi materijal, jer Drago planira da sanduk osposobi za kampovanje tako što će se poklopac podizati kao na VW Kamperu, sa platnima sa strane koja bi formirala zidove šatora. Zbog probijenih rokova, Spaček nije učestvovao na godišnjem skupu u Barseloni, ali će Drago sledeće godine sigurno posetiti sledeće svetsko okupljanje Citroëna. Kako ističe, putovanje Spačecima je uvek poseban doživljaj: „Išli smo do Barselone  Azurnom obalom, po lokalnim putevima. Vožnja van velikih saobraćajnica je sjajan način da se uživa i upoznaju lepote zemlje kroz koju idete. U Austriji smo, na primer, prolazili kroz sela sa toliko cveća na prozorima kuća da su izgledala kao da je u toku neki festival. Sva su bila takva i sva su bila prelepa!“

Da kreativni umovi nikada ne spavaju Drago nam je dokazao pokazujući nam fotografije suvenira koje je sam dizajnirao i prodavao na skupovima koje je obilazio sa drugovima iz kluba. Uvek spreman za putovanja i druženje, Drago će svojim jedinstvenim Spačekom sigurno preći kilometre koji će ga obogatiti novim iskustvima, poznanstvima, ali i idejama vodiljama za dalje projekte, zbog kojih će se o njegovim poduhvatima sigurno pričati.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

2 Comments

  1. Fantastican projekat!!!

  2. 8 godina ago

    Genijalno