fbpx
Menu & Search

1970. Citroën Ami 8 – 2.500€

1970. Citroën Ami 8 – 2.500€

Avangarda svojstvena Citroënu nije zakazala ni sa prvim Ami modelom sa oznakom 6. Retka pojava da jedan automobil ponese obrnuto zakošeno zadnje staklo ostala je u pamćenju i automobilskim laicima. Sve to se delimično izmenilo 1969. godine i dolaskom naslednika, Amija 8. Novi Amika stigao je kao delo radionice Heuliez sa konvencionalnijim dizajnom kako prednjeg, tako i zadnjeg dela koje je sa ovim automobilom dobilo kosinu karakterističnu hečbecima, iako nije imao peta vrata. Većih mehaničkih razlika u odnosu na prethodnika nije bilo, osim što je Osmica postala prvi model Citroënove serije A sa prednjim disk kočnicama. Ni motor nije odstupao sa 602 kubna centimetra i 32 konjske snage, osim kod verzije Super koja je ispod haube sakrivala agregat zapremine 1L sa 55 konjskih snaga.

Epilog ovakvog uvoda je upravo jedan Ami 8 koji nam danas stiže iz Srbije, odnosno Vranja. Radi se o prvoj seriji Amija 8 koga karakterišu prednji klizni prozori, kao i plastične oplate vrata. Ovakve Amije je danas teže naći, a tome u prilog svedoči i naš drugar i kolega Nebo koji i sam poseduje jednu Osmicu. Ami pred nama stiže na oglasne strane kao automobil koji je do sada imao samo jednog vlasnika. Iza njega se nalazi 90.000 pređenih kilometara i prema rečima prodavca, redovni boravak u garaži između vožnji. Te činjenice za rezultat daju njegovo jako dobro i originalno stanje o čemu svedoče i priložene fotografije. Pojedine sitne mane na limariji su dokumentovane fotografijama, a primetno je i neoriginalno mesto retrovizora. Složićete se da na sve to može da se zažmuri, posebno ako ste istinski ljubitelj ovog modela i Citroënove A serije. Sve što za kraj možemo da poželimo jeste da će novi vlasnik ovog automobila biti neko iz Srbije, odnosno da neće biti još jedan koji će zauvek napustiti ove krajeve.

Sve dok ne bude prodat, originalni oglas za ovaj automobil sa kontakt podacima vlasnika pogledajte na sajtu polovniautomobili.com.

Cena: 2.500€

0 Comments