fbpx
Menu & Search

1978. Volkswagen Transporter T2 – 5.000€

1978. Volkswagen Transporter T2 – 5.000€

O Volkswagenovom Transporteru, prvoj uzdanici koju krasi puno nezvaničnih naziva i koja je obeležila jedno važno poglavlje pop-kulture, već smo pisali kada smo pronašli primerak T1 kombija na regionalnim oglasima, a danas ćemo se pozabaviti njegovim naslednikom, modelom T2. Nastao na istoj filozofiji kao i prethodni, proizvodio se u Nemačkoj od 1967. do 1979. godine. Međutim, život sa proizvodnih traka je nastavio da teče u Argentini do 1986. godine, a u Meksiku se okončao 10 godina kasnije, dok će se manufaktura u Brazilu zaustaviti poslednjim otkucajima tekuće godine.

Njegovi gabariti i upotrebljivi prostor povećani su u odnosu na popularnijeg prethodnika, te je bilo logično da i njegov motor dobije na snazi. Inicijalni 1.6L motor sa 48 konja nešto kasnije dobija bonus od 2 konjske snage i ta opcija motora se zadržava na evropskom tržištu, dok je severnoameričkom dopremljen motor iz VW-a Type 4 sa 100 kubnih cm više. Istorijat motora ovog legendarnog kombija se tu ne završava, jer je južnoamerička proizvodnja devedesetih godina u njih uvrstila još snažnije 1.8l motore sa 72 konjske snage, kakav se recimo sjedinjavao s karoserijom u meksičkoj fabrici.

Iako u odnosu na T1 nije imao toliko različitih karoserija i njihovih sitnijih razlika u vidu broja prozora, model koji smo pronašli na oglasima ipak sadrži jedan kasniji fabrički detalj koji se ne viđa često. Sa dizajnersko-vizuelne strane, izduženi prednji branik sa nosačem rezervnog točka možda ne izgleda prelepo, ali mu svakako daje šmek starih vremena, ali i raniju postojeću opciju kačenja gume spreda, podizane na nešto viši nivo zbog mogućnosti da prekrijete i zaštitite rezervni točak. Primerak sa oglasa je proizveden 1978. godine, kada se pravio i motor od 2000 kubnih cm i 62 konjske snage. Vozilo je registrovano i u voznom stanju, međutim vlasnik napominje, da započeta restauracija nije još u potpunosti kompletna. Ukoliko ste neko ko želi da mu ovakav kombi donese puno lepih trenutaka sa porodicom ili prijateljima, a ne bojite se da se delimično latite alata, uložite nešto novca i završite restauraciju, onda je najbolje da skoknete do Leskovca.

Ukoliko ste zainteresovani, detalje oglasa pogledajte ovde.

Cena: 5.000€

Izvor: www.polovniautomobili.com

1 Comment

  1. duljko
    10 godina ago

    cao
    mozemo kupiti ovaj kombi?
    hvala