fbpx
Menu & Search

Simfonija V12

Simfonija V12

Dani su sve kraći, noći sve hladnije, a Nova Godina i usiljena euforija samo što ne stignu. Zimski bluz je zato muzika decembra, a lek se često nalazi u našim garažama. Prošle godine, od zime smo se lečili snežnim piruetama u Markovom Miniju, dok nam je ovaj decembar podario prolećno vreme koje čini da hladne misli o zimskim mesecima odložimo još makar malo. Muzika koju ove godine slušamo malo je drugačija. Glasnija je, dublja i proizvodi je orkestar od dvanaest cilindara. Zato ćemo je zvati Simfonija V12.

Pred nama je svirao Mercedes-Benz SL600 iz 1993. godine, a njegov dirigent je bio Ljiljan. On je već osam godina čuvar Mercedesovog ponosa zvanog M120, V12 motora od 389 konjskih snaga iz šest litara zapremine. Ovaj automobil na sebi ima AMG paket, opciju koja se najbolje ogleda u trodelnim petokrakim felnama koje su kontrast njegovoj crnoj karoseriji. Originalno, ovaj R129 vozio se po širokim američkim putevima, na šta upućuju njegovi žuto-beli žmigavci. Uz AMG paket, jedna od specifičnosti ovog automobila jeste adaptivno hidraulično ogibljenje. Sa tek oko 80.000 kilometara na satu, pred Ljiljanom su dva važna zadatka — da nastavi svoju čuvarsku dužnost uživajući u svakom narednom kilometru.

Mercedes SL sa fabričkom oznakom R129 nastupio je kao preko potrebna zamena za ostareli R107. Naime, treća generacija SL-a proizvodila se od 1971. godine, a usled promena zakona o bezbednosti tokom sedamdesetih godina, kao jedini dostupni kabriolet ostala je u proizvodnji sve do promene klime. R129 je tako razvijan do trenutka kada je ekonomska opravdanost postala izvesna, a R107 bio doista zastereo. Taj momenat je nastupio 1989. godine i SL je ponovo postavio standarde u klasi koja najviše asocira na slobodu i uživanje.

Do pojave generacije R129, SL je imao motore sa četiri, šest ili osam cilindara. Rodonačelnik loze bio je famozni 300SL, ali je Sport Licht familija otišla u drugom smeru sve do SLR McLarena. Prvi SL kakvog znamo tako je nosio oznaku 190SL i pokretao ga je četvorocilindrični motor, dok je naslednik W113 Pagoda pod haubom imao redne šestocilindrične motore. V8 je uveden uz R107, dok je R129 od 1992. godine mogao biti poručen kao 600SL. Sam M120 motor nastao je kao odgovor na BMW-ov M70 premijerno predstavljen u Seriji 7, a zanimljivo je da su oba motora na svojevrsan način obeležila dekadu. Naime, M70 je u S70/2 verziji pokretao McLaren F1, dok je Mercedesov M120 uz pomoć AMG-a smešten u Pagani Zondu. Ipak, ono po čemu je M120 odnosno SL600 najbitniji jeste činjenica da je uspešno zavladao segmentom koji je do tada bio rezervisan samo za Ferrari i Jaguar.

Kao svedok ere u kojoj je snaga doživela renesansu, a Mercedes-Benz ponovo postao svež, dinamičan i pomalo razuzdan, R129 je ikona koja će živeti još mnogo decenija, baš kao i svaki SL pre njega. Bruno Sako za sobom nije ostavio samo automobile, već čitavu mitologiju vezanu za poslednje Mercedese starog kova. Upravo zbog toga, naš zimski dan bio je ispunjen nečim mnogo uzvišenijim od V12 muzike.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

1 Comment

  1. 4 godine ago

    Pozdrav,
    Fenomenalna prica. Interesuje me da li bi mogao stupiti u kontakt sa vlasnikom iz razloga jer sam u procesu kupovine istog takodje iz US. Mozete mi pisati na email: potkristijan@gmail.com
    Unapred zahvalan,
    Kristijan