fbpx
Menu & Search

404 bez greške

404 bez greške

Bilo je to davne 1968. godine kada je državna firma Servis-import kupila svog službenog Peugeota 404. Jednog sunčanog dana, u maju je stigao vozom iz beogradskog Tehnoservisa, u blistavoj Meksiko plavoj boji. Od prvog dana, njegove elegantne linije izazivale su veliku pažnju dok je jezdio titogradskim ulicama i bulevarima koje su u tom periodu obilovale Zastavama i ponekom Ladom ili Škodom.

Budući da se firma bavila trgovinom građevinskog materijala, ovaj Peugeot se vozio kao službeno auto do 1970. godine i pokazao se vrlo izdržljivim i pouzdanim. Iz nama nepoznatih razloga, tokom 1970. godine Servis-import prodaje auto gospodinu Milovanu Radoviću, direktoru Automoto saveza i instruktoru vožnje, uz to i velikom zaljubljeniku u automobile. Milovan je auto pedantno održavao i vozio nakon toga punih deset godina, nakon čega ga je poklonio svom sestriću Draganu-Budu Boljeviću koji je tad bio u potrazi sa svojim prvim ličnim automobilom.

U aprilu 1980. godine Dragan preuzima auto i kako on tvrdi, bila je to ljubav na prvi pogled. Zaljubio se nepovratno kako u auto, tako i u brend. Peugeot je još uvijek imao crveni okvir službenih tablica i lako pamtljiv registracioni broj – TG 44-46. Dragan je čuvao vozilo sa puno ljubavi, redovno mijenjao potrošne djelove, izbjegavao da ga vozi po kiši i držao ga garažiranog sve vrijeme. Servisi su godišnje vršeni u Dubrovniku, gdje se tad nalazio najbliži Peugeotov ugovorni servis, a kasnije i u Autoservisu republičkih organa u Titogradu.

Generalna opravka motora rađena je na 470 000 km i nakon toga prešao je još 70 000 km do pojave prvih problema. Auto je jednom farbano, te danas nema svoju originalnu boju. Sicevi su takođe presvlačeni, ali su originalni zadržani ispod presvlake, a na vratima se i dalje nalaze originalni tapaciri. Sa njim se obilazila čitava stara Jugoslavija, a vozio se najdalje do Italije i to zbog kupovine rezervnih guma. Regularno i svakodnevno je voženo do 91. godine kada su se počeli pojavljivati problemi sa stopom mjenjača. Ovi problemi i danas postoje, a za stopom se i dalje traga kako bi se 404 ponovo doveo u vozno stanje.

Uprkos tehničkim problemima koji su se javili, ljubav prema Peugeotima nije posustala. Dragan je 1991. godine garažirao 404 i iz fabrike kupio Peugeota 405 koji se, uzgred i dan danas nalazi u fabričkom stanju. Kada je auto odveo kod majstora, radi rutinske provjere, u servisu je tad ugledao drugog 404 u bijeloj boji. Istog trenutka je ponudio svoje novokupljeno auto, plaćeno čitavo jedno malo bogatstvo, sa sve celofanom na sicevima u zamjenu za 404-orku. Međutim, pravi vlasnik se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, a njegova supruga i sin koji su auto dovezli na popravku nijesu se odvažili da odluku donesu bez njegovog znanja. Rekli su mu da će mu se javiti, ali to se nikada nije desilo.

*Fotografisanje je obavljeno u krugu nekadašnje fabrike Radoje Dakić, jugoslovenskog giganta koji je nekad zapošljavao 5000 radnika, a danas je ruina.

Autor teksta: Ana Pajović
Autori fotografija: Ana Pajović i Rale Radonjić

0 Comments