fbpx
Menu & Search

IX Skup Udruženja istoričara automobilizma 2015.

IX Skup Udruženja istoričara automobilizma 2015.

Radovi na ulici Vojvode Stepe indirektno su doveli do toga da tradicionalni IX skup oldtajmera u organizaciji Udruženja istoričara automobilizma bude održan na idealnoj lokaciji koja u mnogome sažima duh prohujalih vremena. Pred Muzejem istorije Jugoslavije našao se veliki broj odabranih vozila sa celog Balkana, ali i iz Češke, Nemačke i Švedske. Pod vrelim aprilskim suncem, na nekoliko terasa pred zgradom 25. maja, desetine oldtajmera učestvovale su u možda najboljem dosadašnjem okupljanju udruženja.

Uz mnoge već poznate automobile i njihove vlasnike, skup je upriličilo i nekoliko novopridošlih gostiju sa naših stranica. Umesto najavljenog Titovog Mercedesa 600, pred ulazom u muzej stajao je Markov dugački W114, dok se među dva Abartha na svom prvom skupu smestio i Olgin Fiat 500. Boje Volkswagena branio je Kombea naše Filipov Citroën GS. Sam skup je bio pun premijera, a titulom najbolje nagrađen je Sunbeam Talbot iz Novog Sada, o kome ćete uskoro čitati. Na kratko, svu pažnju je privukao tek pristigli DeLorean DMC12, nebrušeni dijamant od brušenog nerđajućeg čelika.

Predavanja su i ove godine bila temeljna i interesantna, a pokrivala su teme BulgarRenaulta, početaka gradskog prevoza u Beogradu, Knjaževčane kao članove kraljevskog automobilskog kluba, Zastavinog Fiću, Mercedes-Benz 600 i u okviru promocije nove knjige Miroslava Milutinovića, Titove automobile. Posebnu pažnju izazvalo je predavanje o Veri Kostić, najuspešnijoj ženi jugoslovenskog automoto sporta, a njeno pojavljivanje propraćeno je dugim, gromoglasnim aplauzom.

Ambijent, atmosfera i posećenost teraju na razmišljanje o budućnosti skupa na ovoj lokaciji. Sve većem broju oldtajmera potreban je i veliki prostor, a Muzej Istorije Jugoslavije ispunjava sve uslove za njegovo održavanje. Skup je obradovao i goste grada i muzeja, a to u budućnosti može proširiti muzejsku i gradsku turističku ponudu. Potpuno neplanirano, skup UIA dobio je jednu novu dimenziju i bez oklevanja priznajemo da smo oduševljeni zbog toga!

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments