fbpx
Menu & Search

Priča o Georgu Gedlu

Priča o Georgu Gedlu

Georg Gedl rođen je 16. aprila 1945. u Kikindi i zavoleo je automobile i njihove oblike još kao dečak. Stalno stvaranje mladog Đorđa imalo je i sporedni efekat činjenice da su školske klupe i knjige uvek bile pune njegovih kreacija. Završio je srednju građevinsku školu u Kikindi i nekoliko godina se bavio i profesijom za koju je studirao, dok je istovremeno aktivno stvarao skice i crteže novih modela automobila. Odlučio je da pošalje neke svoje crteže poznatim automobilskim časopisima. Bio je nemalo iznenađen kada je švajcarski časopis „Automobil Revue“ 1969. godine odlučio da objavi neke crteže.

Moji crteži koji su promenili moj život. Objavljena u renomirajon švajcarskoj reviji AUTOMOBIL REVUE, decembra 1969 godine. Na osnovo te objave, me Auto Union (današnji AUDI) pozvao da se zaposlim u njihovom dizajn odeljenju. Tako sam napustio građevinu i moj rodni grad Kikindu te sam postao ono što sam uvek želeo, automobilski dizajner.

Ubrzo nakon toga, konačno su mu se otvorila vrata u svet dizajna, jer je 1970. godine dobio ponudu za posao u Audiju u Ingoldstadtu u Nemačkoj. Prihvatio je ponudu i iste godine postao dizajner automobila. Njegova najveća želja u to vreme bila je da uđe u BMW i čak se i taj san ostvario. U proleće 1971. stekao je veliko praktično znanje u BMW-u kao pionir u svojoj oblasti.

Nekoliko godina kasnije, odlučio je da se prihvati novog izazova kao dizajner karavana. 1975. pridružio se novomeškoj kompaniji IMV (Industrija motornih vozila), gde je ostao sedam godina. Od 1983. do 1987. radio je u kompaniji TAM (Tovarna avtomobilov Maribor), gde je učestvovao u projektu dizajniranja turističkog autobusa, što je jedno od glavnih dostignuća u njegovoj karijeri. Projekat je izložen 1984. godine na dva važna događaja, na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu i na Međunarodnom bijenalu industrijskog dizajna u Ljubljani.

Industrijski dizajner, predavač, novinar

U svojoj bogatoj karijeri Georg Gedl se okušao i kao predavač na Akademiji lepih umetnosti, gde je između 1985. i 1995. predavao predmet „Tehnike renderovanja“ na Odeljenju za dizajn. Takođe je bio aktivan na polju novinarstva. Od 1973. do 2001. godine bio je spoljni saradnik slovenačkog stručnog časopisa Avto magazin na polju dizajna automobila, a od 1992. član je Slovenačkog novinarskog udruženja.

1987. godine je preko Ministarstva kulture odlučio da postane nezavisni industrijski dizajner. Njegovi najvažniji projekti između 1987. i 1994. su:

  • dizajn jugoslovenskog brzog voza (naručilac: TVT Maribor, Slovenija),
  • transformacija vozila Renault 4 (klijent: IMV, Slovenija),
  • dizajn minibusa Microstar (klijent: Ernst Auvarter, Nemačka),
  • dizajn zglobnog utovarivača BULL-2, koji je takođe izložen 1994. godine na Međunarodnom bijenalu industrijskog dizajna u Ljubljani (klijent: Strojegradnja Trbovlje, Slovenija) i
  • dizajn električnog traktora za aerodrome (klijent: Spijkstaal Elektro, Holandija).
  • Saradnja sa Adria Mobil
  • 1994. godine, na poziv g. Stanislav Lukšič je počeo da radi sa Adria Mobil-om kao spoljni saradnik. Njegovi projekti varirali su tokom godina, od dizajniranja enterijera karavana i kamp kućica, do dizajniranja eksterijera i grafike. Prvi veliki projekat u Adria Mobilu bio je dizajn potpuno nove generacije karavana, integrisanog autodoma Vision, koji je kompanija prvi put predstavila 2005. godine na najvećem evropskom sajmu karavana u Dizeldorfu.

Strast za crtanjem starih automobila i sakupljanjem minijatura automobila

Georg Gedl kaže da je za njega kao dizajnera najveće priznanje kada njegove konceptualne skice i crteži „ožive“ na stvarnim proizvodima. Zbog obilja projekata u koje je neprestano uključen, ostalo mu je malo vremena za hobije, ali povezani su i sa njegovom ljubavlju prema automobilima. Njegov najveći hobi su crtanje starih automobila i sakupljanje automobilskih minijatura, kojih u svojoj kolekciji već ima preko hiljadu.

Izložba Automobilsko prikazivanje, 23. septembra 2019.
Fotografije dostavio gospodin Georg Gedl iz  lične arhive

0 Comments