fbpx
Menu & Search

Oldtajmeri na DDOR Car Show 2016.

Oldtajmeri na DDOR Car Show 2016.

I na ovogodišnjem beogradskom Car Showu, organizovanom pod pokroviteljstvom osiguravajuće kuće DDOR, članovi Srpskog saveza za istorijska vozila, te Oldtajmer klub Beograd i AMK Diplomat su posetiocima ovog događaja predstavili istorijske primerke koji su formirali i unapređivali industriju. Sigurno najstariji i najverovatnije najvredniji automobili na ovogodišnjem sajmu našli su se na štandu SSIV na kom su se predstavili Muzej automobila u Beogradu i BMW muzej Šimanovci — u pitanju su Marot-Gardon iz 1899. godine, deo kolekcije Bratislava Petkovića i BMW 503 Coupe iz kolekcije Predraga Obradovića. Njima su na štandu društvo pravili i jedan francuski Charron, češki Aero 50 sa Sodomka karoserijom i BMW 503 Cabriolet koji još uvek čeka sklapanje.

Štand Srpskog saveza za istorijska vozila je ove godine u prvi plan stavio dvotočkaše među kojima su bile Vespe beogradskog udruženja Vespasian, dva trkačka motocikla, NSU i Kawasaki sa bočnom prikolicom, kao i nekoliko civilnih BMW i NSU motocikala. Uz njih, izložena su i dva automobila, Mirkov Mini Special i jedan Fića. Još jedan automobil iz postavke beogradskog muzeja automobila krasio je štand zvaničnog partnera SSIV, Uniqa osiguranja — veoma retki Mercedes 300 Adenauer kabriolet, nekadašnji reprezentativni automobil u Titovoj automobilskoj floti.

Oldtimer klub Beograd priredio je najveći broj automobila, među kojima se posebno izdvajao još jedan automobil Josipa Broza Tita, a sada deo kolekcije porodice Hadžić, prelepi Packard Super 8 Convertible koji se posle višegodišnje pauze ponovo pojavio u javnosti. Pored nekolicine američkih, nemačkih i britanskih klasika, pažnju nam je privukao i jedan Francuz, Peugeot 205 1.9 GTi, najbolji dokaz da vreme youngtimera upravo dolazi.

U Hali 4 svoja vozila je izložio AMK Veteran Voždovac na čijem su se štandu uz vojne i civilne motocikle, bobere, café racere i NSU Prime nalazili jedan Mercedes-Benz 170, oval Buba i uvek interesantni Ami 6 gospodina Vidovića.

Subotu je obeležio tradicionalni Memorijal princa Tomislava u suorganizaciji AMK Diplomat i OTK Beograd. Sajamski plato je bio ispunjen vozilima iz cele Srbije, uz nekoliko do sada neviđenih automobila. U pažnji koju su dobijali od posetilaca sajma, izloženi veterani ni ove godine nisu zaostajali za svojim modernim naslednicima i pružili pravu uvertiru pred skoro otvaranje sezone.

Autor teksta: Đorđe Sugaris
Autor fotografija: Miloš Nikodijević

0 Comments